Voorzitter SWU

Een aantal jaar geleden hebben Peter en Alie de Reus het initiatief genomen om een woongroep te starten voor jongeren met autisme of een beperking. Het doel was om de jongeren zelfstandig te laten wonen met professionele begeleiding waar nodig. Uitgangspunt was om de jongeren samen sterker in de maatschappij te laten staan. Nu wonen de bewoners sinds 1 november 2013 op een prachtig plekje in oud Uitgeest. Inmiddels heeft 1 van de bewoners de woongroep kunnen verlaten, omdat er een grote persoonlijke ontwikkeling had plaats gevonden en minder begeleiding nodig was. Een nieuwe bewoner heeft toen zijn intrede gedaan in de woongroep.
Het is voor de ouders een goed gevoel dat je kind op zijn plek is in een beschermde omgeving, maar toch op zichzelf wonend.
Uitgeest is een prima plek voor een woongroep. Het dorp is niet groot en dat is plezierig voor de bewoners van SWU. Er zijn goede contacten met de naaste buren en ook de gemeente Uitgeest is enthousiast en meedenkend met de woongroep.

De bewoners hebben hun plek gevonden in De Brug. In de gemeenschappelijke ruimte vindt iedereen naar eigen behoefte, warmte, lekker eten en gezelligheid. Tevens worden er gezamenlijk activiteiten ondernomen waarin regelmatig ook de senioren bewoners van De Brug worden betrokken. NL doet, de traditionele winterborrel en de zomerbarbecue zijn hier voorbeelden van.
Het team van het SIG, verantwoordelijk voor de begeleiding van de bewoners wordt gewaardeerd. De vrijwilligers rondom De Brug hebben ook de afgelopen jaren een belangrijke rol gespeeld in het functioneren van de woongroep. Meet en Eat kookt met een aantal bewoners en verzorgt de plantenkas in de gemeenschappelijke binnentuin. Andere vrijwilligers zijn verbonden aan de activiteitencommissie.
Ook het penningmeesterschap is een belangrijke vrijwilligerstaak, die de afgelopen jaren met veel inzet is ingevuld door Gert Meijer.
De ouders zijn betrokken in het bestuur, verschillende commissies en activiteiten en leveren zo ook een grote bijdrage.
De woongroep staat nooit stil, er blijven nieuwe uitdagingen op ons pad komen. In de afgelopen jaren is gebleken dat met ons doel voor ogen een goede woonplek voor 9 bewoners met een beperking, geen Brug te ver is.

Petra Kops
Voorzitter SWU